Svarta väggar ger din interiör en touch av elegans, majestät och hela uttrycket blir mer sofistikerat. Med svart väggfärg ger du ditt hem en lite hårdare men samtidigt mer spännande känsla. I vår vardag använder vi kulörer beroende på hur de påverkar oss och därför har svarta kulörer naturligtvis också sina begränsningar. De svarta tonerna verkar mer allvarliga snarare än livliga och gör att ett rum känns mer slutet och tillbakadraget. Det går dock faktiskt att använda svarta väggkulörer i hemmets alla rum, det gäller bara att komma ihåg att göra använda det svarta på ett smart och väl genomtänkt sätt.

Måla ett rum med svart väggfärg

 

Planerar du att måla om till exempel vardagsrummet, så kanske det känns skrämmande med tanken på att måla hela rummet, dvs. alla väggar, svarta. Testa i stället att måla en enda vägg med någon svart nyans eller måla dina trädetaljer, såsom lister, paneler, golvsocklar, med en mattsvart färg – resultatet kommer bli supercoolt!

Letar du efter färg till ditt sovrum så kanske svarta nyanser ett mer självklart val. Den svarta färgen kommer att stå i direkt kontrast till dina andra dekorativa element, inklusive sängen, sänggaveln och sängkläderna.

Om du ska måla din entré eller hall, kan du experimentera med att måla en halv vägg, från golvet och upp – detta skapar vackra linjer i rummet som leder ögat frammåt snarare än uppåt.  Varför inte bara måla en av väggarna, en s.k. accentvägg eller fondvägg. Svarta kulörer är också supersnyggt i ett badrum, där det typiskt sett kontrasterar mot det typiska vita porslinsdetaljerna.

Du kan även använda svart väggfärg som komplementfärg i din inredning; här måste du dock undvika att använda den tillsammans med andra kulörer i för mörka toner, eftersom den snabbt kommer att framstå som för hård. Använd i stället en annan kulör med en varm underton, till exempel en bränd orange väggfärg eller en ockragul. Mässing och gulddetaljer sticker också ut vackert mot en svart vägg och kommer lyfta helhetsintrycket och ge en mer exklusiv look. Handla din svarta väggfärg online här. 

Grå Väggfärg

Gråa kulörer finns i en myriad av olika nyanser, med varma och kalla undertoner, både som kraftfulla och starka nyanser eller som en lätt omättad grå väggfärg. När du väljer grå väggfärg ska du vara extra uppmärksam på de återstående elementen i rummet. Om du har grå möbler i en varm ton kommer dessa att se smutsiga ut bredvid en kall, grå vägg.

När man talar om grå färg delas den in i tre kategorier: de neutrala gråa, de varma gråa och de guldgrå. För tillfället är det de gyllene grå tonerna, vilka innehåller gula toner, som är mest populära. De grå nyanserna som i dagligt tal kallas för ”greige” är en fin blandning mellan gråa och bruna kulörer; de innehåller därför en stor andel rött och svart i sig och uppfattas som något svalare än gråbeige.

Till sist har vi även de blåaktiga och gröngrå tonerna – även dessa kommer att upplevas som mer svala.

När du ska välja vilken grå väggfärg du vill använda måste du vara uppmärksam på vilken kulör dina paneler och andra trädetaljer är målade med. Är det en kall eller varm vit? Standardvit, som tillverkare av paneler m.m. oftast använder sig av, är i verkligheten en benvit nyans, med varma undertoner. Dessa kommer att se mer gulaktiga ut om de sätts upp med en kall, grå kulör. Om du däremot kombinerar dem med en varmare grå väggfärg så upptäcker du att de vita trädetaljerna framträder med en rosa underton, på grund av de röda pigmenten i väggfärgen. Om dina trädetaljer är målade kritvita eller med en kall vit ton kan du enkelt använda en sval, grå väggfärg tillsammans med det. Vi på Gebenna har ett brett sortiment av olika gråa kulörer och nyanser – se dem här!